Historia

Kullens gård

ligger i ”Sveriges vackraste by” Klövsjö, fantastiskt beläget på en höjd med utsikt över Klövsjön och fjällkanten på den västra sidan av dalen.

 

Här driver sedan 2005 Leif Engman och Stephen Palosaari Kullens Gårdsmejeri efter att man flyttat upp sin befintliga mejeriverksamhet från Ekerö samma år.
Gården har har sitt ursprung redan 1817 och det första boningshuset rymmer idag gårdens café och butik.

Kullens historia

Kullens förste ägare hette Gölin Persdotter och var var gift med Jon Olsson. När maken dog 1817 fick änkan ett torp, som avsöndrades från Rullhemmanet. Detta torp fick namnet Kullen.

 

Gölin gifte om sig med Halvar Halvarsson – en fridsam och gladlynt man. Han överlevde sin hustru med många år och dog först 1856. Under hans tid på Kullen byggdes de flesta av gårdens hus.

 

Gölin och Halvar hade inga barn, men Halvars systerson Olof uppfostrades på Kullen. Han köpte torpet 1845 och året därpå en del av grannhemmanet. På detta vis förvandlades torpet Kullen till hemmanet Kullen.

 

Efter Olofs död 1882 ägdes gården först av hans söner Halvar och Sven Olsson, därefter av en tredje son: Jöns ”Kull-Jans” Östlund. Jöns gifte sig med Ingeborg ”Ol-Pers-Imberr” Nystedt och paret fick fem barn. Kull-Jans var en mycket liten man, medan Imberr var en stor och kraftfull kvinna.

 

Nästa ägare var Johannes Pettersson, som var gift med Kull-Jans och Imberrs dotter Ingeborg Östlund, allmänt kallad ”Kull-Imberr.

 

En av sönerna tog över gården, men den gick honom ur händerna. Gården köptes därefter av hans bror Sten Pettersson, som ägde den fram till 2005.

 

Sedan dess ägs gården av Leif Engman, som är den förste på Kullen som inte är släkt med Gölin Persdotter.

MA070711036-500x750px
MA110822053-1920x1200-2