Kullinariskt

MA1503312010-kullinariskt-friterad-cemembert-500px

Friterad camembert med hjortronsylt

Ingredienser

4 personer

4 minicamembert eller en hel som delas i 4 bitar.

2 dl kallt vatten

3 st ägg

1 dl vetemjöl

2 dl ströbröd

1-2 liter neutral matolja

2-3 krukor persilja

Till servering

3 dl hjortron, varm eller kall

 

Gör så här

1. Häll vattnet i en djup tallrik. Vispa upp äggen lite lätt i en annan djup tallrik.

 

2. Häll mjöl och ströbröd i varsin tallrik.

 

3. Panera sedan ostarna genom att först vända dem i vatten, därefter i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.

 

4. Se till att alla ytor täcks ordentligt vid varje moment.

 

5. Värm oljan till 180 grader i en stor kastrull. Släpp försiktigt ner ostarna i oljan och      fritera dem gyllenbruna. Fritera inte alla ostar på en gång, utan lägg ner dem i två omgångar.

 

6. Hantera ostarna försiktigt, de går lätt sönder. Och ha locket till kastrullen i närheten så att du snabbt kan lägga på det ( och samtidigt stänga av värmen) om oljan kokar över eller fattar eld.

 

7. Klipp persiljan i knippen, fritera dem hastigt och låt knippena rinna av på hushållspapper.

 

8. Servera den friterade osten och persiljan genast med hjortronsylt.

HONUNGSGRATINERAD TJÄVRE

Ingredienser:
2msk pinjekärnor
2 stora äpplen
4 skivor tjävre, ca 1cm tjocka
olika salladsblad
2-3msk honung
1 msk smör
0,5 msk balsamvinäger

 

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta pinjekärnorna i torr stekpanna
under omrörning. Skär äpplena i fyra stora skivor, ca
1,5 cm tjocka. Skär loss kärnhuset Lägg äppelskivor med en
ostskiva ovanpå i en smord form. Gratinera i ca 20 minuter tills
osten fått fin färg. Ansa sallad, fördela bladen på assietter.

 

Placera den gratinerade osten på salladen och strö
över pinjekärnorna.

 

Klicka ner honung, smör och balsamvinäger i den varma ugns-
formen. Ös såsen över osten.

MA100307009-kullinarisk-limpa-500px

Kullinarisk limpa

Ett stort och saftigt, smakrikt bröd.
Passar fint både till frukostmackan och som tillbehör på ostbrickan, härlig kombination med lagrad hårdost eller smakrik blåmögelost.

 

Ingredienser:
1 liter Kullens yoghurt
1½ tsk bikarbonat
2 dl brödsirap
1 tsk salt
1 liter dinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
½ dl vetekross
½ dl rågkross
2 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl hackade aprikoser
1 dl krossade valnötter

 

Sätt ugnen på 200°C.
Smörj en avlång brödform som rymmer 2 liter.
Blanda ihop yoghurt, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.
Tillsätt allt mjöl, solrosfrön, linfrön, aprikoser, nötter, rågkross
och vetekross. Blanda väl, men försiktigt.
Häll smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av
ugnen i ca 60 minuter. Sänk värmen till 175°C och täck formen med aluminiumfolie, grädda ytterligare 30min.
Låt brödet vila i ungefär 5 timmar innan det vickas ur formen.

MA100307019-kullens-yoghurtdressing

Kullens Yoghurtdressing

Härlig dressing till sallad, paj, rostade rotfrukter m m.

 

2 dl ekologisk majonäs eller hemgjord.
5 dl Kullens yoghurt.
1 msk Sweet chili.
1 msk Italiensk salladskrydda.
1 msk vitlök.
salt och peppar.